Z-wave failing for all devices I try to add

So I am getting nowhere with zwave.

I have now tried the following devices:
- 3 different Fibaro wall plugs (2 older and one 5th generation)
- 2 different TKB TZ68 socket switch
- Fibaro motion sensor
- Telldus TZWP-100 Plug-in Switch

 

Every single one gets added as an "unknown" device and only gives the possibility to control on/off. But nothing happens when trying to use the shorcuts created with these devices.

All devices are listed under unavailable devices in the z-wave settings.
I cannot remove them manually in those settings and I cannot exclude them.

I have tried several times to reset z-wave in the brain and then reseting the devices. Same thing just repeats again and they are addes as "unknown". 

I have tried again and again and its always the same.

I have included screenshots from my trials from last night when I tried adding the Telldus TZWP-100. First time it gets included as an "unknown" and then after reset it gets added as "unknown" again.

My reason for getting Neeo was to control everything in the house and it will be the main z-wave controller. I have no other z-wave controllers.

Any help is greatly appreciated.

Reply
69replies Oldest first
  • Oldest first
  • Newest first
  • Active threads
  • Popular
  • Also having problems with Z-wave. Not as huge problem as you though. I have successfully added Fibaro Wall plugs, the older models, FGWPF-102-) and a dimmer (Everspring). But the newer Fibaro Gen5 models fail (see https://planet.neeo.com/t/h4kkt2/fibaro-wall-plug) and also failing on outdoor switch Popp 009105 and I have an open case with Neeo regarding this.

    In general, it seems like Z-wave at the moment is quite unreliable. I guess what we mainly can do is to post in this forum and also let support@neeo.com know.

    Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Mikael Jones I will tag Patrick so he can look at this when he is back. Thank you for posting this and confident we will find a solution for this :).

       

      Thanks!

      Reply Like
  • Same here with some Qubino ZMNHADx, they are added as "unkown" devices. Z-Wave devices definitly need some furhter attention by NEEO

    Jeff It would be cool to see what functions of a device is currently supported by NEEO.

    Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Ziegi  

      From what I understand if you add a z-wave device that we already support you will still get the unknown device message. I am trying to gather when we'll have a fix for this bug. To see which devices we support you can always check in the "Add devices" screen in the NEEO app or in the works with NEEO page .

      Thanks!

      Reply Like
      • Ziegi
      • Home Appliance Developer
      • Ziegi
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jeff Unfortunately I do not see that my ZMNHAD1 is only supported as switch and not as power meter. Or that the Squeezebox Radio is only supported through IR and not through IP.

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Ziegi 

      I will speak with Patrick about this specific device and why it’s not “fully supported” at the moment.

      Thanks!

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Ziegi 

      For the Radio IR would be the best way for us to support it. I suggest voting for it if you want the IP controlled version :). 

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Ziegi  I wanted to follow up with you on this. I had our devs look into this and we support this devices power meter. Are you just not seeing the value? You can only access the power meter when editing a recipe or creating a custom recipe (see screenshot)

       

      Reply Like
      • Ziegi
      • Home Appliance Developer
      • Ziegi
      • 1 yr ago
      • 1
      • Reported - view

      Jeff Unforunatly I do not see these settings.

      The details under device list:

       

      Details of configuration. Getting parameters works as expected according user manual 

      When I create a recipe I have the following options

       

      Any further hints are appreciated.

      Reply Like 1
    • Ziegi what do you see when you click "Next" on that screen? (the selection of "Sensor value changes" is correct). This should then display all available sensors. Can you share a screenshot of the next screen?

      Reply Like
      • Ziegi
      • Home Appliance Developer
      • Ziegi
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Michael Kohler Sure

      Reply Like
  • Yes, see https://planet.neeo.com/t/h4t280/logitech-squeezebox-control

    My point in this thread is more that NEEO support for a specific device is often more than yes (supported) or no (not supported).

    Without actually owning the device and be able to test it with NEEO, it is almost impossible to known if a device is fully supported or only partially.

    Saying that I'm really impressed how fast NEEO is adding and enhancing drivers.

    Reply Like
  • Patrick Jeff
    It´s nice to see a lot of actiivity here in this thread. It would be even nicer if I could get any response to the actual thread post. 
    Any ideas at all on what I can do to test further? 
    Do you want me to start one thread per device? It seems more of a general failure since I cannot get any z-wave device to work at all.

    Reply Like
      • Ziegi
      • Home Appliance Developer
      • Ziegi
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Pontus Lernhag Sorry. I was not my intention to hijack your thread. Initially it seemed to me that I might have the same issue (unknown device) as you described.

      Jeff  and Michael Kohler Can you copy part if this thread to a new one? Should I open a new thread for the Qubino ZMNHAD1?

      Reply Like
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Ziegi No worries, all problems should be solved no matter in what thread they are in :)

      Reply Like
  • Pontus Lernhag

    I see that this thread got away from you, we apologize and this was not intentional. I have reached out to our team so they can replicate this issue. I own a couple Linear Zinc lightbulbs and they work fine when I add them. I know  Michael Kohler has a Fibaro sensor and he does not get this issue. Once we are able to replicate it we will get a fix going :).

    In the interim, can you send me the following via DM:

    Make and model of your router:

    NEEO-hostname: (Found in the about section)

    Also, have you tried unplugging the NEEO Brain from power and then plugging it back in? 

    Thanks!

    Reply Like
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jeff 
      Thanks for responding!
      I sent the DM.

      When it comes to having tried to unplug the Brain, yes I have done it a few times. It hung itself so restarted it that way.

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Pontus Lernhag Thanks for sending the info over! I suggest "Removing all data" from the NEEO Brain and setting it up once more. Bit of a hassle I know, but it may help solve this issue.

      Thanks,

      Reply Like
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jeff Will try that when I get an opportunity. Or maybe I will try it on my second unpacked Neeo to not inerfere with daily usage :) 

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Pontus Lernhag I had our dev look into this for your and he could not find any errors in the past 7 days. When was the last time you attempted to add a z-wave device? Can you try it again in the next 24 hours?

      Thanks,

      Reply Like
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jeff The thread is 10 days old, so it was 10 days ago :)
      Can he look that far in the logs or should I attempt again?

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Pontus Lernhag We did and found nothing out of the ordinary. Maybe we can try to "Reset all data" on your NEEO Brain and after that try adding the z-wave devices once more.

      Thanks!

      Reply Like
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jeff Small update. Christmas came and I have not had the energy to reset everything in the brain. I have quite a lot of devices.
      But yesterday I unpacked my second combo and I could successfully include 2 z-wave devices without any hassle!! I will still have to reset andt try again on my first brain just to make sure there is nothing wrong with it.

      Another question: Lets say I add all z-wave devices to my second brain so it will be the main zwave controller. Can I then just use the other brain as a secondary zwave controller?
      I know it can be used as a secondary controller to other z-wave controllers but I have not seen it being mentioned if the Neeo brains can be both main and secondary?

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Pontus Lernhag Thank you for the update. Let me know what resetting the NEEO Brain does!

      I have reached out to my team and once I hear from them I will answer your question about a NEEO Brain acting as a secondary controller to another NEEO Brain acting as a main Z-wave controller.

      Thanks!

      Reply Like
    • Pontus Lernhag 

      Pontus Lernhag said:
      Another question: Lets say I add all z-wave devices to my second brain so it will be the main zwave controller. Can I then just use the other brain as a secondary zwave controller?

       Yes you can. On the first Brain (the one with all the Z-Wave devices), you can choose "Copy from existing controller". This starts the inclusion mode. Alternatively you can also choose "Add new device" and select any Z-Wave device, it won't matter. On the second Brain (the one without any Z-Wave devices), you can then start the learning mode. After some time, the information will have synchronized and you will see your devices showing up in the "Add discovered devices" menu on the second brain. From there you can add the Z-Wave devices to your configuration and you will be able to control them from both Brains.

      Reply Like 2
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Michael Kohler 

      Awesome!

      One question:
      "On the second Brain (the one without any Z-Wave devices), you can then start the learning mode. "
      I clicked "copy from existing controller" and then it asks me to put the other controller in learning mode. The other controller is my other Neeo brain, how do I put it into learning mode? 

      Reply Like
    • Pontus Lernhag You can put it in Learning mode by clicking on "Include in existing Network" in the Z-Wave advanced actions. Sorry for not being clearer before.

      Reply Like 2
  • Hi there,

     

    Also having problems with zwave as Pontus. At first I thought it was related to two new fibaro devices I bought, but reading this thread I can see the problem is deeper.

     

    I have a roller shutter 2 and a double switch 2, both brand new, tree days old. Always recognized as unknown. Latter on they appear in the list of devices as what they are, but always as disconnected, and unable to control them, and the unkown devices still remain. I did a  lot of zwave controller resets and one brain factory reset, but without luck.

     

    I have to say that Neeo is a great product, I am able to control everything I have at home using IR. But zwave needs a little more love from the developers, or at least related to fibaro system.

     

    Thanks.

    Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jordi Fernandez Thank you for posting this and sorry for the late response! Moving forward you can  Jeff (Me) and I will respond as quickly as I can.

      Can you DM me your NEEO's hostname which can be found in the about section in the NEEO app? I will have our team look into what you are experiencing.

      Can you provide me with links to these Z-wave devices? I can have our team confirm they have the exact ones you own so they can test against them.
       

      Thanks!

      Reply Like
    • Jeff Hi Jeff, I have sended my device hostname by direct message.

       

      The devices that I'm unable to control are these:

      https://www.fibaro.com/en/products/roller-shutter-2/

      https://www.fibaro.com/en/products/switches/

       

      The last one the z-wave one, not the homekit

       

      Thanks

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jordi Fernandez Thank you for the DM, please ignore my response to your DM lol :).

      I will reach out to our team so they can further investigate. We’re on top of this issue as we know a few folks are experiencing this.

      Thanks!

      Reply Like
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jordi Fernandez When you did the brain factory reset, did the unknown devices disappear or did they still remain?

      Reply Like
    • Pontus Lernhag they disappeared as every device configured. But when I tried to add them after the reset they appeared as unknown, the factory reset did not solve the problem

      Reply Like
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jordi Fernandez Thanks for the answer.

      Reply Like
  • Similar issues with Devolo device. It is a supported device.

    Tired to add\remove it several times. Couple of times it failed to add and showed up under unavailable (offline) devices, but device was actually included in network. Next time it was added as unknown device but was not usable at all. 
     

    Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Juris Hi! Thanks for posting this and sorry for the late response. Moving forward can you please  Jeff (me) so I can respond in a more reasonable timeframe :).

      Can you DM your NEEO hostname which can be found in the app's settings under about?  Can you also provide us with a link to the exact device you own so I can see about our Devs testing against it so they can try and replicate the issue?

      Thanks!

      Reply Like
  • To be honest. Is there someone out there really using the neeo as primary zwave hub and running the lights, motion sensors and door sensors with neeo?

    Reply Like
  • I’m having a similar issue with trying to control a z-wave light bulb. Always adds as unknown device, and offline.  

    I don’t mind that this device needs polish, and that it is a work in progress.  

    What im looking for, and I think what everyone wants, is a centralized black box that can do it all. Be simple for any user to use, but also highly customizable.

    This was accomplished with the Philips TSU series over 10 years ago. I was able to control all my devices, make macros and custom screens and control X-10 lights.  I can’t figure out for the life of me why this can’t be reproduced, or why Philips got out of the market.  Probably not making enough money, but now, more than ever, people are looking to expand home automation and with Amazon Alexa and others, the opportunities are big.

    Now is the opportunity for Neeo to crush it. But if it can’t get off the ground, I have a nice paper weight, and will be forced to go another route.

    There’s nothing worse for customers than over promise and under deliver.  Where you make raving fans that are behind you is where you hit the ball out of the park and crush expectations.

    Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Richard McLane Thanks for posting this! We appreciate your feedback and I can assure you that we're working hard to hit the homerun for all the fans :).

      Can you confirm the make and model of your Z-wave lightbulb?

      Thanks!

      Reply Like
  • GoControl Z-Wave Dimmable LED light bulb, LB60Z-1

    https://www.amazon.com/GoControl-Z-Wave-Dimmable-Light-LB60Z-1/dp/B00PJH16UC

    Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Richard McLane I own these and they work for me as they should. I suggest performing a reset on yours. Plug it into a power extension that allows you to power on and off by tapping the switch. To reset this light bulb you need to turn it on/off four times in four seconds. 

      Link to manual

      Try resetting then re-add to NEEO in the add devices screen.

      Thanks!

      Reply Like
  • I’ve done that about 10 times

    Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Richard McLane Have you reset the NEEO Brain? NEEO app > tap on settings > tap on NEEO Brain > tap on reset data.

      Reply Like
    • Jeff Tried this twice with same result.  Lists as unknown and non responsive.

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Richard McLane Can you DM me your NEEO Host name? I will have our devs look into this to see whats going on.

      Open the NEEO app > tap on settings > tap on about

      Thanks!

      Reply Like
    • Jeff Neeo-d73f73c3

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Richard McLane Thanks! I have sent this over to our dev team so they can further investigate. Can you please email support@neeo.com ? I want to gather some other information from you.

      Thanks!

      Reply Like
  • Tried this twice with same result.  Lists as unknown and non responsive.

    Reply Like
    • Richard McLane same with me, did you rectify this issue? 

      Reply Like
    • Phil Millross solution was new Brain. 

      Reply Like
      • Pontus Lernhag
      • Live long and prosper!
      • Pontus_Lernhag
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Richard McLane Ok, so you got a new brain from Neeo and with the new brain it worked fine?

      Reply Like
  • Actually had to replace twice as the second neeo brain didn’t pair at all.  Third time, everything worked.

    Reply Like
  • I am having the same problems as I can't get brain z-wave working. Can't add a device.  I just got z-wave controller and everything work just fine. Then I tried to add Neeo as second controller and guess what? Nothing...

    I was asked to reset Brain z-wave controller twice and when it didn't work there is a silence ...

    Ignoring me Jeff ?

    Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Juris Hello. Can you please provide me with your NEEOs hostname? This can be found in the about section of the NEEO app under settings. Can you also provide me with the make and model of your primary controller?

      Thanks!

      Reply Like
    • Jeff Juris I still have the same issue, sorry i spoke to someone a while ago with regards to this, but have just had a baby and haven't had the chance to plug it back in and investigate with you guys what the issue is, mine was much the same, would state it could not find any devices, and then when looking under devices it would should a generic device, that had not been added properly, 

      Reply Like
      • Juris
      • Juris
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jeff I have sent you hostname via direct message. 

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Juris  Phil Millross

      When you guys try to add a device to NEEO or even as a secondary controller. Please tap on include device via the NEEO app and then put the device in inclusion mode. Often times we put the device on inclusion mode and then we tap on include device via the NEEO app. Let me know if this helps.

      Thanks!

      Reply Like
      • Juris
      • Juris
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Jeff I am always doing it as you asked.  No luck though.

      Reply Like
      • Jeff
      • Head of Customer Experience
      • Jeff
      • 1 yr ago
      • Reported - view

      Juris Hi Juris! Can you provide me with the make and model of your Z-wave devices that are not working with NEEO. 

      Thanks!

      Reply Like
  • Jeff  Hi Jeff, I am looking for a solution to controll TV lifts with NEEO. I need two relays. I thought about adding Fibaro but the drivers aren't able to control both relays in a switch. Qubino came up and this may be a solution for me. The Qubino shutter controller would be perfect as I need one relay for close and one for open. Do you need any other interfaces to set up the Qubino or would NEEO talk to the Qubino switch directly? is the drivers fully functional? 

    Reply Like
    • Quintin Erasmus Hi buddy,

      A relay is either open or closed = powered or not powered. In other words a single relay is all you need. Power is transferred to forward or reverse the motor for that matter.

       

      Eman.

      Reply Like
  • no, Emmanuel , I need a dual relay. or at least a SPDT relay. I'm not simply switching on or off something. The application requires a pulse/contact from common to one pole for "open" and a pulse/contact to another pole to "close" my TV lift. So if the relay is only SPST, like you explained, it will not work.

    Reply Like
    • Quintin Erasmus  i need something like the fibaro FGS-223

      Reply Like
    • Quintin Erasmus Absolutely you are wright . Now use the on / off relay (home automation) to control the double pole transfer relay and will have good results. That's what I did with my TV shutter I built so many years ago but now an RF relay powers the double pole transfer relay to open or close the shutter!

       

      Eman.

      Reply Like
  • I see what you mean. We will use an external relay that is powered by the Fibaro switch. Thanks!

    Reply Like 1
  • Wow, wish I'd read all of this before spending my money on a NEEO and some expensive z-wave plugs. One year after the original post I am now experiencing all these z-wave issues listed - very saddening - might have to ask for a refund on my NEEO as they have obviously done absolutely nothing to fix this :-( How sad...

    Reply Like
      • Kay Lee
      • Kay_Lee
      • 6 mths ago
      • Reported - view

      Conrad Winchester I want to ask for a refund too. Neeo is not better than Logitech Harmony. 

      Reply Like
    • Kay Lee Actually its worse

      Reply Like
  • I gave up with Z-Wave and Neeo. Using using it now as remote only. 

    But even this use is in denger, because my new Samsung remote does almost the same - it controls all devices connected to TV. Even cable box attached to AVR. 

    Reply Like
Like1 Follow